Jezelf zijn, je ware aard omarmen, je eigen ruimte innemen. Horen we deze ‘mantra’ niet overal om ons heen: een belofte van ultieme vrijheid en geluk. En ja, dat kan het zeker ook zijn. Maar er is ook een andere kant, een schaduwzijde die vaak onbesproken blijft.

In mijn eigen proces van het loslaten van mijn pleaser-identiteit, ben ik hier de afgelopen tijd steeds meer bewust van geworden. De stemmetjes in mijn hoofd die kritischer worden, de onzekerheid die knaagt, de angst die me soms verlamd. Steeds weer de angst voor afwijzing als ik mezelf echt laat zien. De vraag “Wie ben ik?” verandert al snel in “Wie denk je nu wel dat je bent?”

Waar ik eerst dacht dat ik bevrijd zou worden, voel ik me nu soms juist kwetsbaarder dan ooit tevoren.

De overgang van een pleaser naar een authentiek leven is dus niet zonder uitdagingen. De innerlijke criticus is vaak een groot obstakel. Die stem in je hoofd die je vertelt dat je niet goed genoeg bent, dat je te veel vraagt, of dat je egoïstisch bent omdat je je eigen behoeften vooropstelt.

Is dit herkenbaar? Ben je ook bezig met het pleasen los te laten en merk je dat je innerlijke criticus harder toeslaat? Dan ben je zeker niet de enige.

Maar wat als we die criticus eens onder de loep nemen? Die innerlijke stem is immers ontstaan uit onze ervaringen en angsten. Misschien is het tijd om met mildheid naar die stem te luisteren en te begrijpen waar de angsten vandaan komen. In plaats van ons erdoor te laten verlammen, kunnen we die stem gebruiken als een gids om te groeien. De innerlijke criticus is er niet voor niets. Hij (of zij) vervult een belangrijke functie: ons beschermen. In het verleden heeft hij ons wellicht geholpen om conflicten te vermijden, om erbij te horen, om liefde en acceptatie te krijgen.

De stem van de innerlijke criticus kan dus best vervelend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat hij/zij niet de baas is. Hij/zij is een deel van ons, maar hij/zij definieert ons niet.

Authentiek leven is een proces. Het vraagt moed om jezelf te zijn en je eigen pad te volgen. Ja, de innerlijke criticus zal er altijd zijn, maar je kunt leren om die stem minder kracht te geven. Door je pleaser-identiteit los te laten, .

Dus, is het alleen maar vrijheid en geluk als je stopt met pleasen? Niet per se. Het is een reis vol uitdagingen en confrontaties met je eigen angsten en onzekerheden. Maar het is ook een reis naar een dieper begrip van jezelf, en dat is uiteindelijk de moeite waard.

En vergeet niet: je bent niet alleen. We zijn allemaal op weg om onze ware ik te ontdekken.

 

 

Benieuwd naar de training Je ware aard?

De jaartraining ‘Je Ware Aard’ 2024 is nog in volle gang en de deelnemers delen al enthousiast hun positieve ervaringen en de impact die de training op hun leven heeft. En we zijn nog maar halverwege! Over drie weken gaan we samen met de deelnemers een diepe duik nemen om de pleaser-identiteit van ons af te schudden tijdens het tweedaagse blok van de training.

Start jouw transformatie in 2025
De data voor de jaartraining 2025 zijn inmiddels gepland. Heb je interesse om deel te nemen? Laat het ons weten, dan plaatsen we je op de interesse-lijst. Zodra er meer informatie beschikbaar is en de inschrijvingen openen, ben jij de eerste die het hoort. Bovendien komt er weer een aantrekkelijke vroegboekkorting!
Op deze website vind je meer informatie over de training.

Proef de Kracht van de Training
Op 23 november organiseren we een introductiedag voor de jaartraining. Dit is dé gelegenheid om kennis te maken met onze werkwijze. We zijn ervan overtuigd dat je na deze dag vol inzichten over jezelf naar huis gaat.

Webinars Over Het Loslaten van de Pleaser-Identiteit
Daarnaast plannen we diverse webinars over het loslaten van de pleaser-identiteit. Houd onze updates in de gaten voor de data en meer informatie hierover.

Meld je nu aan voor de interesse-lijst en zorg dat je als eerste op de hoogte bent van alle details en voordelen voor de jaartraining ‘Je Ware Aard’ 2025.
Mis deze kans niet om jouw ware aard te ontdekken en te omarmen!