Je kan eindeloos aan jezelf werken, maar door een opstelling krijg je helder waarom bepaalde dingen zijn zoals ze zijn.

Een van de deelnemers op een opstellingendag merkte op dat ze dankzij haar inspanningen om aan zichzelf te werken, prachtige en diepgaande vriendschappen had opgebouwd. Echter, als ze bij haar moeder was, dook er nog steeds irritatie en ongemak op. Ze merkte op dat ze gemakkelijk anderen omhelsde, behalve haar moeder.

Tijdens de opstelling werd het duidelijk dat dit niet aan haarzelf lag, maar eerder aan iets in het leven van haar moeder. Er was iets gebeurd waardoor haar moeder niet volledig aanwezig kon zijn. Als kind had ze dit gevoeld, en telkens wanneer ze bij haar moeder was, kwam het oude gevoel van afwezigheid weer naar boven.
Het besef dat er niets mis is met haar, en dat haar moeder wel degelijk van haar houdt, maar ergens niet volledig aanwezig kan zijn, bracht haar rust. Dit inzicht hielp haar om met meer begrip en mededogen naar haar moeder te kijken.

Het toont aan hoe opstellingen ons kunnen helpen om diepere lagen van begrip en heling in onszelf en onze relaties te bereiken.

Hoe werkt een opstellingenochtend? Wat gebeurt er nu?

Eén van de deelnemers, Femke Pronk, schreef het volgende over een opstellingenochtend:

Ik wil graag door middel van dit verslag mijn ervaringen en inzichten delen die ik heb opgedaan tijdens de familieopstelling die ik heb bijgewoond. De familieopstelling werd begeleid door Gerda van den Top.

We worden ontvangen met koffie of thee en wat lekkers erbij. Om 09:00 uur starten we, de kring staat al klaar. We beginnen met een kleine uitleg van Gerda wat de inhoud van de morgen gaat inhouden. We beginnen met een voorstelrondje waar je benoemt of je een vraagsteller of representant bent. Daarna doen we een begeleide meditatie met Gerda. Deze dag zijn er 3 vraagstellers en 5 representanten. Tijdens de opstellingen van een andere vraagsteller kon ik uitgenodigd worden als representant.

Mijn eigen familieopstelling werd geopend door mijn hulpvraag; na het lezen van het boek van Els van Steijn, De fontein vind je plek, kreeg ik heel duidelijk door dat ik niet op de goede plek in mijn familiesysteem stond. Dus mijn hulpvraag was, sta ik op de juiste plek in mijn familiesysteem zo niet of ik op de goede plek neergezet kon worden? Ik moest 2 representanten vragen of die voor mijn moeder of vader wilde fungeren. Daarna heb ik iemand gevraagd om voor mij te representeren. Deze keuzes heb ik allen op gevoel genomen. Tijdens de opstelling heb ik ook nog een representant uitgezocht voor mijn opa en oma.

Tijdens mijn opstelling kwam er herkenning, emotie, begrip.
Ik kijk met meer compassie naar mijn vader na deze opstelling. Hij kan er weinig aan doen, hij heeft zelf het ook niet anders ervaren thuis. Ik was me er zelf al van bewust dat ik datzelfde gevoel niet wil achterlaten bij een van mijn 2 kinderen en na deze opstelling lijkt het of dit meer natuurlijker gaat.

Het was een hele fijne, waardevolle opstelling, die mij meer compassie heeft gegeven naar ons gezin toe. Ik zou iedereen een familieopstelling aanraden om nieuwe inzichten, gevoelens, verhelderingen te mogen ontvangen.

Zelf meemaken?

Kijk in mijn agenda wanneer er opstellingenochtenden in Tinte, gemeente Voorne aan Zee, zijn. Als je nieuwsgierig bent naar het fenomeen van opstellingen en graag wilt ervaren hoe het werkt, of als je op zoek bent naar diepgaande inzichten door zelf in een opstelling te staan, dan ben je van harte welkom.