Aardig zijn, wat is daar nu eigenlijk mis mee? In principe helemaal niets! We streven er vaak naar om vriendelijk en behulpzaam te zijn, maar soms kan deze drang om aardig te zijn ons in de weg zitten.

Herken je jezelf hierin?

  1. Te veel op je bordje: Misschien herken je het wel, je wilt altijd aardig zijn en denkt dat je alles aankunt. Je neemt vaak te veel hooi op je vork, en je zegt automatisch, “Ik doe het wel even.” Maar terwijl je dit doet, voel je een pijn in je middenrif of druk in je hoofd. Misschien hoor je zelfs een bestraffend stemmetje in je hoofd, maar toch blijf je aardig en zeg je ja.
  2. De drang naar perfectie: Het streven naar perfectie, jezelf tot het uiterste drijven en over je grenzen heen gaan, kan uitputtend zijn. Je voelt je gedwongen om altijd de beste en snelste te zijn, en je probeert constant problemen voor anderen op te lossen.

Aardig zijn op zich is helemaal niet verkeerd. Maar als je aardig MOET  zijn, kan dat een probleem worden. Je raakt gevangen in het streven naar een beeld van perfectie en vriendelijkheid dat niet altijd realistisch is.

Wat als je liever het volgende zou ervaren?

  • Je beseft dat perfectie een illusie is en dat ‘goed genoeg’ ook goed genoeg is. Je begint meer naar de innerlijke signalen van je lichaam te luisteren, waardoor je minder “moetens” ervaart vanuit je gedachten. Je gaat ontdekken wat je echt leuk vindt en wat je energie geeft, waardoor je minder op je bordje neemt en niet meer uitgeput raakt door wat je doet.
  • Je ontwikkelt een groter bewustzijn van wat goed voor jou is, waardoor je niet langer allerlei bochten hoeft te wringen om anderen te behagen. Je blijft trouw aan jezelf en komt op voor je eigen waarheid. Frustratie maakt plaats voor vertrouwen en opluchting.

De overgang van aardig zijn naar je ware aard is nu mogelijk. En daarvoor nodigen we je uit om onze jaartraining te volgen. Wij zijn er om je te begeleiden op deze transformerende reis, zodat je je ware aard kunt omarmen en meer in lijn kunt leven met wie je werkelijk bent. Het is tijd om jezelf te bevrijden van de beperkingen van “aardig moeten zijn” en je ware potentieel te omarmen. Doe mee aan onze jaartraining en ontdek de kracht van authentiek zijn. Klik hier voor meer informatie en voorbeelden van wat je kunt verwachten.

Tijdens deze jaartraining leer je technieken en inzichten uit verschillende disciplines, waaronder innerlijk kindwerk, familieopstellingen en meditatie. Door een combinatie van live en online bijeenkomsten, tussentijdse opdrachten en ondersteuning door de groep ontwikkel je een dieper begrip van jezelf, ontdek je jouw ware aard, en leer je hoe je trouw kan zijn aan jezelf.

Pleasen en Authenticiteit: onze eigen persoonlijke ontdekkingsreis

Sinds 2018 hebben Utsav en ik met veel passie de training “Je Eigen Wijze Weg” gegeven. Deze training omvat lichaamswerk, ademwerk, innerlijk kindwerk en opstellingen, en heeft vele deelnemers geholpen hun leven te transformeren. We hadden deze training nog vele jaren kunnen voortzetten, maar Utsav en ik houden van uitdagingen. En zo begon vorig jaar een nieuw idee te borrelen: het ontwikkelen van onze eigen training rondom een onderwerp waarmee we zelf hebben geworsteld en nog steeds worstelen.

Na een inspirerende meditatie waarin we het thema lieten ontvouwen, kwam het onderwerp ‘pleasen, daar waar je jezelf wegcijfert’ naar boven. Dit was een verrassende wending, maar vanuit onze omgeving kregen we te horen: “Natuurlijk, dat is jullie thema!”

Gerda’s Overwegingen: Pleasen en het Verlies van Zelf

Ik heb afgelopen maanden geworsteld met dit onderwerp. Want wat is er mis met aardig zijn? Natuurlijk besef ik dat ik geregeld beter aanvoel wat de ander nodig heeft en daarbij mijn eigen behoeften negeer.

Bijvoorbeeld:
Als we uit eten gaan, vraag ik altijd wat de ander neemt en neem ik uiteindelijk hetzelfde. Ik houd mijn mond terwijl de ander over mijn grenzen gaat, want  het is toch zielig voor de ander. Nou, zo kan ik nog wel wat voorbeelden noemen. En ik weet ook wel dat dit een overlevingsmechanisme van vroeger is. Dit zorgt dat ik de lat steeds heel hoog leg om de ander te willen redden en als ik besef dat ik de ander niet kan redden, dan volgt elke keer weer de teleurstelling waardoor ik ervaar dat ik niet goed genoeg ben. Dus nog maar weer een training volgen om ooit goed genoeg te zijn. Opnieuw een illusie armer…

Nu beseft Gerda steeds meer dat ze zich identificeert met het deel van haarzelf dat graag aardig wil zijn en bang is voor kritiek. Ze ontdekt dat dit slechts een deel van haar is en dat haar authentieke zelf iets heel anders is.

Utsav’s Onthullingen: Pleasen en Verborgen Agenda’s

Het inzicht dat ik een pleaser ben, kwam als een donderslag bij heldere hemel tijdens mijn opleiding bij het Aumm Instituut . Want tot dan voelde ik me steeds de empathie zelf. Ik was toch die hele aardige jongen die er steeds voor de ander wou zijn? Maar nu besefte ik dat wij pleasers een “hidden agenda” hebben en niet voor niets pleasen. Zo kwam ik er achter dat ik please vanuit de angst voor afwijzing en de behoefte om erbij te horen.

Voorbeelden uit het dagelijks leven:
Ik hoorde onlangs mezelf het volgende zeggen tegen mijn man: “Ga maar je gang en pas jezelf zeker niet aan aan mij, want ik wil dat jij je eigen ding doet.” Diep vanbinnen besefte ik dat ik liever het volgende had willen zeggen: “Ik wil het liefste dat je thuis blijft zodat we samen een leuke avond kunnen hebben.”
Als ik me weer eens aanpas en mijn agenda in allerlei bochten wring voor de ander, dan voel ik me diep van binnen gefrustreerd. Ik zeg er lekker niets van en slik het in. Ik blijf het aardige jongetje. Achteraf besef ik me dat dit niet klopte, en durf ik op mijn beslissing terug te komen door de afspraak te verplaatsen zonder me helemaal schuldig te voelen of uitgebreid te excuseren.

Ondertussen heb ik geleerd om even te vertragen voordat ik antwoord geef op de vraag van een ander zodat ik kan voelen wat mijn lichaam me vertelt. Telkens opnieuw dit pleasepatroon uitdagen en me bewust zijn van wat ik wil en waar mijn grens ligt. Rekening houdend met de behoeften en de grenzen van de ander zonder mezelf weg te cijferen.

Het ontwikkelen van deze training is voor Gerda en Utsav niet alleen een professionele uitdaging, maar ook een persoonlijke ontdekkingsreis naar authenticiteit en het loslaten van pleaser-patronen. Ze nodigen anderen uit om samen met hen deze reis te maken en de kracht van hun eigen ware zelf te ontdekken. Wat is er mis met aardig zijn? Helemaal niets, zolang je niet jezelf verliest in het proces.

Wil je meer weten over deze training? 

Op de website van Utsav van Hove vind je alle informatie: https://puur-na-tuur.be/je-ware-aard/

Kennismakingsworkshops:

Benieuwd hoe je kunt leren om jezelf op de eerste plaats te zetten zonder schuldgevoel? Doe met ons mee met één van onze gratis kennismakingsworkshops en ontdek hoe je de balans kunt herstellen tussen aardig zijn voor anderen en jezelf. Laat in de reacties weten of je interesse hebt in dit onderwerp en tag iemand die dit zou moeten zien. Laten we samen de kracht van je ware aard ontdekken!

In mijn agenda kun je de data vinden voor deze workshops.

 

#pleasepatroon#jaartraining#BergenopZoom#persoonlijke ontwikkeling#lichaamsgerichtetherapie